Wat heb je nodig voor een goede live stream

Onze adviezen en tips

Livestream

Wat heb ik nodig voor een goede livestream?

Wil je binnenkort je eerste livestream gaan organiseren en ben je op zoek naar de technische mogelijkheden? Ben je niet helemaal tevreden over het resultaat van je laatste livestream?  Of laat je het gewoon liever aan een professional over? Bij AudioVision hebben we niet alleen de materialen in huis maar ook de kennis en ervaring.

Het opzetten van een goede livestream of een webinar wordt vaak onderschat: buiten een gecontroleerde omgeving zoals achter je bureau of in je woonkamer krijg je al snel te maken met allerlei uitdagingen qua geluid en lichtinval welke je livestream behoorlijk kunnen beïnvloeden.

Onderstaand geven we je een aantal adviezen om zelf je perfecte livestream set samen te stellen. Liever uitbesteden? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder.

Waar organiseer je een livestream

Locatie

Een belangrijk aspect voor de keuze in livestream apparatuur is de locatie van waaruit je gaat uitzenden.
Wij bieden eenvoudige setjes aan voor thuis, kunnen een livestream bij jou op kantoor of op een evenementenlocatie verzorgen, maar je kan ook terecht bij de door ons ingerichte studio voor een aantrekkelijk tarief.

Recharge-Culture-Day-2021-017_websize.jpg

Op een bijzondere locatie

Uitzenden vanuit een evenementenlocatie, op je dakterras of in een leegstaand fabriekspand?  Dat vraagt om maatwerk.  Neem contact met ons op met je wensen en we helpen je graag verder.  Wil je alvast wat achtergrondinfo?  Lees dan gerust verder op deze pagina.

Studio_audiovision_livestream

Op kantoor in een tijdelijke of vaste studio

Simpel en snel live vanuit een professioneel ingerichte studio inclusief bediening en ondersteuning door technici?  Een vast decor met verdere inrichting aanpasbaar aan jouw wensen. Neem contact op voor de mogelijkheden. 

Remote Camera set 1

Op kantoor of thuis

Liever je live stream zelf opzetten maar heb je de materialen niet in huis? Bekijk onze samengestelde webcast sets, camera’s en studio verlichting om eenvoudig vanuit huis of kantoor uit te zenden. Klik dan hieronder voor een overzicht en tips voor het opzetten van een goede livestream.

Livestream apparatuur

Camera’s

Een kwalitatief goed plaatje maakt dat de kijkers een betere belevenis hebben bij jouw livestream. Een webcam maakt vaak alleen goed beeld onder ideale omstandigheden.Om jou de keuze te geven in toepassing en budget hebben we een drietal mogelijkheden in ons assortiment. Bekijk ook ons volledige assortiment: livestream camera’s.

 35,00 ex. btw
 65,00 ex. btw
Semi-Pofessionele

HDMI Camera Voor thuis of in kleine ruimtes. De beperkte kabellengte van HDMI (10mtr) vormt hierin een beperking. Daarnaast hebben deze camera’s vaak een kleine lens en zijn ze dus minder geschikt voor donkere ruimtes en wisselende omstandigheden qua licht.

Professionele Camera

Voor grotere locaties. Met de SDI aansluiting is een overbrugging van 100 meter tussen camera en regie geen probleem. Door de grotere lens en bredere instelmogelijkheden is deze camera geschikt voor presentaties op locatie, optredens en clubshows.

Remote Camera

Voor bediening op afstand. 1 persoon kan meerdere camera’s bedienen en per camera zijn meerdere beelden mogelijk. Ook handig als de ruimte beperkt is.

Livestream apparatuur

Geluid / microfoons

Ga je presenteren in je livestream?  Dan is een goede microfoon erg belangrijk.  Een ingebouwde microfoon in camera of laptop vangt naast je stem ook veel omgevingsgeluid op.  Dat brengt ons bij 1 van de grootste ergernissen bij het online kijken van presentaties: slechte spraakverstaanbaarheid.

Ga je met meerdere personen presenteren of maak je gebruik van andere geluidbronnen (muziek, filmpjes, …) in je livestream?  Dan is de balans tussen de verschillende geluidsbronnen ook belangrijk.
Ook mag het totale audioniveau wat je naar de livestream stuurt niet te hard (overstuurd) zijn, maar ook niet te zacht.

Onderstaand een overzicht van de meest gebruikte microfoons bij livestream uitzendingen.

Draadloze Headset microfoon

Voor spraakverstaanbaarheid de beste keuze. Na het opzetten zit deze microfoon altijd in optimale positie. De spreker houdt zijn handen vrij en omdat de microfoon draadloos is ongehinderd rondlopen geen probleem.

Draadloze Handheld microfoon

Handmicrofoon zonder draad. Geschikt voor interviews of voor sprekers die liever niet met lege handen staan.

Tafelmicrofoon met voet

Geschikt voor sprekers op een vaste positie. Bijvoorbeeld achter een katheder of aan een tafel bij interviews of panel-discussies.

Livestream apparatuur

Converter / Videomixer

Om je beelden en geluid om te zetten in een livestream heb je een converter nodig. Deze zet de video- en audiosignalen om in een virtuele webcam of stream waarmee je op het door jou gewenste platform (Facebook, Youtube, Twitch, Skype, … kan uitzenden).

De laatste jaren is de technologie hard vooruit gegaan. Een losse converter is al bijna niet meer nodig. Sterker nog zelfs onze goedkoopste videomixer heeft al een converter ingebouwd!

 35,00 ex. btw
 495,00 ex. btw
Atem mini

Onze meest eenvoudige videomixer, met USB Webcam aansluiting! Sluit de mixer aan op je computer en de uitgaande beelden zijn te gebruiken als virtuele webcam voor je live-stream.

Atem TV Studio + Web Presenter

Een uitgebreide videomixer met veel mogelijkheden. Mogelijkheid tot aansluiten van extra scherm zodat je al je beelden in 1 oogopslag in de gaten kan houden. De Web Presenter converteert het uitgaande signaal naar een virtuele webcam voor je laptop of computer.

vMix Livestream server

Onze meest uitgebreide optie voor de professionals. Compleet ingericht serverrack met camera-ingangen en internet aansluiting om direct naar internet uit te zenden. Met veel extra mogelijkheden zoals opname, social-media integratie, het afspelen van videoclips en het maken van videocalls.

Liever alles uitbesteden?

Geen stress en zorgen over de techniek van je livestream? Liever alles overlaten aan een professional? Neem dan nu contact met ons op voor advies.

Livestream apparatuur

Licht

Bij het opnemen of uitzenden van beelden zijn de lichtomstandigheden niet te onderschatten. Bij een te lichte achtergrond ben je vooral zichtbaar zijn als schaduw, bij een te donkere achtergrond valt deze weg. Een goede balans is hierbij dus belangrijk.

Houd er ook rekening mee dat de lichtomstandigheden tijdens je stream kunnen veranderen. De zon kan plots tevoorschijn komen en zorgen voor lichtinval door een raam. Ga je in de vroege ochtend of tegen de avond uitzenden in een ruimte met grote ramen? Dan zal je het licht en de camera instellingen moeten aanpassen tijdens je stream.

Door middel van kunstlicht kan je een gecontroleerde omgeving creëren en compenseren voor de invloeden van buitenaf. Onderstaand een aantal items die je daarbij kunnen helpen.

Laat je je livestream door ons uitvoeren? Dan zorgen wij altijd voor front- en tegenlicht voor de spreker(s). Afhankelijk van de omgeving en wensen voegen wij extra licht toe om de setting beter tot zijn recht te laten komen of verschillende sferen op te roepen.

 35,00 ex. btw
Led shot Hercules

LED Spot met aanpasbare kleuren.  Te gebruiken als tegenlicht of als sfeerlicht.

Softpanel

Voor camera-opnames en fotografie is goede, egale belichting zonder schaduwen belangrijk.  Speciaal hiervoor hebben wij softpanels in de verhuur. De B-Panel240CW is geschikt voor kleine (tijdelijke) studioruimtes maar ook voor grotere producties.

Robe led Beam moving head

Professional bewegend licht. Neem contact met ons op als je hier geen ervaring mee hebt

Livestream apparatuur

Afkijkscherm

Staat de spreker niet in de buurt van de laptop waarop je gaat livestreamen? Dan is het wellicht verstandig een afkijkscherm te voorzien, zodat de spreker ook ziet wat er in beeld is. Ook kan een afkijkscherm voor presentaties of vragen/reacties vanuit de kijkers erg handig zijn, zodat de spreker kan zien welke vragen er spelen bij de kijkers.  Door hier snel op in te haken creëer je extra interactie.

24″ Beeldscherm op tafelstatief

Voor kleine en middelgrote ruimtes.  Een prima scherm om mee te kunnen volgen wat er uitgezonden wordt op de stream.

55″ led Scherm op statief

Zet dit scherm naast de camera, met hierop de reacties vanuit het publiek.  Op die manier kan je goed mee volgen zonder dat je weg moet kijken van de camera.

65″ led Scherm op statief

Bij gebruik van meerdere camera’s kan je dit scherm centraal plaatsen.  Zo houd je altijd goed overzicht.

Livestream apparatuur

Wellicht ook handig

Buiten de eerder genoemde benodigdheden kunnen onderstaande items wellicht ook bijdragen aan een betere livestream-beleving.

 360,00 ex. btw
 90,00 ex. btw
 45,00 ex. btw
Een groot ledscherm

Een mooi groot ledscherm kan je livestream studio afmaken. Het is een mooi decor en je laat er gemakkelijk filmjes op zien. 

Speakers

Heb je een hybride livestream met mensen in de zaal. Dan is goede geluidsversterking een must. Bekijk onze nu speakers

Professionele Presentatie klikker

Bedien je presentatie op afstand.  Zo heb je geen laptop in beeld voor een strakkere uitstraling.

Nog enkele tips

Wij zijn inmiddels dagelijks betrokken bij het livestreamen van evenementen, groot en klein. De valkuilen worden vaak onderschat. Daarom geven we je hierbij nog enkele tips:

 • Begin op tijd met de voorbereidingen
  Overleg tijdelijk met de deelnemers over hun wensen. Denk goed na over de wijze van streamen. Bij het inplannen van een livestream moet je bepaalde technische instellingen kiezen die je wellicht later niet meer kan veranderen.
 • Test je internetverbinding
  Op www.speedtest.net kan je de down- en upload snelheid van je internetverbinding testen. Zo weet je op tijd of je verbinding snel en stabiel genoeg is voor het livestreamen.
 • Zorg voor een bekabelde internet aansluiting
  Deze is stabieler dan WiFi. Controleer ook de firewall van je router op de benodigde poorten of vraag dit na bij de IT afdeling. Vermijd gast-netwerken! Deze zijn vaak strenger beveiligd waardoor livestreamen niet mogelijk is.
 • Doe een test-stream
  Bekijk deze via een ander netwerk en bij voorkeur in een andere ruimte. Zo weet je zeker dat de beeld- en geluidskwaliteit goed is en kan je problemen oplossen voor je live gaat.
 • Kies het juiste streamingplatform
  Er zijn veel verschillende streamingplatforms beschikbaar, zoals YouTube, Facebook, Twitch, Microsoft Teams en Vimeo. Kies het platform dat het beste past bij jouw doelgroep en doelstellingen.

 • Content archivering
  Maak opnamen van de livestream en bewaar deze voor later gebruik. Zo kun je de livestream later nogmaals bekijken of delen met anderen.

Meer weten over hoe een goede livestream te organiseren?

FAQ

Veelgestelde vragen over livestreams

Wij laten de keuze vaak afhangen van het doel van de uitzending. Ieder platform heeft zijn voor- en nadelen, zo controleren Youtube en Facebook heel erg op muziekrechten.

Wil je enkel zenden? Dan zijn Youtube, Facebook, Vimeo, Twitch,.. het meest geschikt.  Wil je veel interactie met je kijkers, dan vinden we bijvoorbeeld Zoom of Microsoft Teams een betere optie.

Inmiddels hebben we ervaring met de meeste opties en helpen we je graag met het maken van de juiste keuze.

Je kan een link maken voorafgaande de livestream deze kan je delen via social media, email of andere kanalen. Wij kunnen dit voor je uithanden nemen. 

Ja, afhankelijk van de platformen die gebruikt worden voor de livestream zijn er verschillende mogelijkheden voor interactie met het publiek, zoals polls, vragen en chats. Voor sommige klanten maken we graag gebruik van Mentimeter om te interacteren met het publiek. Bij een hybride event maken we voor het live publiek vraag gebruik van een catch box (microfoon om te gooien in het publiek). 

Ja, als je de livestream opneemt kan je hem later delen. Het is ook mogelijk om de opname automatisch te delen. 

Ja, je kan je branding toevoegen aan je livestream. Dit kan variëren van het toevoegen van uw logo, tot het presenteren van uw naam en merkboodschap tijdens de stream.

Ja, we kunnen uw branding integreren in de livestream. Dit kan variëren van het toevoegen van uw logo tot het presenteren van uw naam en merkboodschap tijdens de stream.

Veiligheidshalve houden wij 8 á 10mbit upload aan voor een professionele stream.
Een Full-HD stream met goed audio heeft +- 6mbit bandbreedte nodig.  Aangezien internetsnelheid bij de meeste abonnementen nooit gegarandeerd is en afhankelijk van overige gebruikers is het verstandig om altijd een marge te hebben.
Bij het gebruik van onze vMix server is het mogelijk om naar meerdere platformen tegelijk te streamen.  In dat geval dien je rekening te houden met 6mbit upload per stream + marge.

Wat heb je nodig voor een goede livestream

We helpen je graag bij een zorgeloze livestream

folkert_contact_headphone_3.jpg

We helpen je graag bij je livestream!

Neem nu contact met ons op. 
★★★★★ 9.1 (51 reviews)